Hírek

 

Harry herceg 11 év után találkozott újra az afrikai kisfiúval

 

Maseru — Boldogan üdvözölte régi barátját Harry herceg (30) egy lesothói árvaházban, a kis Mutsót pont 11 éve látta.

Nem csoda, hogy örült neki, a fiút négyévesen látta utoljára, és nem volt biztos benne, hogy életben találja, hiszen beteg és gyenge volt.A most megnyílt Mamohato Children’s Centre-ben olyan kicsiket ápolnak, akik HIV-fertőzöttek, AIDS-ben szenvednek, vagy igen hátrányos helyzetű családból származnak. A gyerekek többsége még születésekor kapja meg anyjától a betegséget, legtöbbjük szülő nélkül nő fel. Harry 11 éve töltött itt néhány hónapot, amikor egy évet halasztott a katonai akadémián. "Homályosan emlékszem, amikor elvitt jótékonysági rendezvényekre, vagy egy másik országba, hogy vele legyek, sosem akartam menni. Mindig otthon akartam maradni, hogy focizhassak. Ma már örülök, hogy magával vitt, és főleg annak, hogy folytathatom, amit ő elkezdett" - mondta Harry herceg édesanyjáról a Daily Mail újságírójának.

Lesotho, Afrika "Ausztriája"

 

Alkotmányos monarchia, síparadicsom, nemzeti kincse a víz - mindezek alapján akár egy európai országban is járhatnánk, Morenth Péter azonban tiszteletbeli konzulként Afrika egyik "kakukktojásáról", Lesothóról mesélt az Afriportnak.

Mit kell tudnunk Lesothóról?

Lesotho egy nagyon fiatal ország, és összesen két millióan lakják, ezek többsége szotók, akik sesotho nyelven beszélnek. Szegény az ország, de nem afrikai jelleggel, egyrészt az éghajlati viszonyuknak, másrészt a mentalitásuknak köszönhetően. Lesothónak van egy olyan nemzeti kincse, ami egész Afrikában kincs lehetne, ez pedig a víz. Nekik a víz az aranyuk, és nagyon jól sáfárkodnak vele. Három pici vízi erőmű rendszer jött létre Entz Boldizsár (Ghána tiszteletbeli konzulja) édesapjának közreműködésével, ami egyrészt energiát termel, másrészt pedig vizet szállít Dél-Afrikába.

Miben lehet másnak nevezni Lesothot a többi afrikai országhoz képest?

Maga az ország nagyon kicsi, összesen három megye területű. A Lesothoi Királyság legalacsonyabb pontja a legmagasabban van Afrikában, hiszen 1016 méter az a pont, ahol az ország egyáltalán kiemelkedik a Drakensberg hegységből. Ami elsőként mindenkit meglep, hogy Lesothóban lehet síelni. Az egész projektet egy osztrák származású dél-afrikai kezdte el, és egy linzi úriember fejezte be. Ma már két sípálya van a Lesotho Ski program keretében, és valószínűleg ez még bővülni fog. Afrikában itt a legmagasabb mind az írástudás, mind az angol nyelvtudás szintje, mivel kötelező angolul tanulni az általános és a középiskolák többségében. Ráadásul már két saját egyeteme is van. Lesothóban elég nagy a nők aránya mind a diplomáciában, mind a parlamentben és a kormányzatban, hiszen Lesothóban matriarchátus a társadalom. Ez abszolút angol mintára épül, ahogy az alkotmányos monarchia is.

Milyen az ország gazdasági helyzete? Érdemes befektetni Lesothóban?

Nagyon sok befektető jön, főleg ruhaipari cégek, akik létrehoztak különböző ipari parkokat. Kevesen tudják például, hogy a legtöbb farmer anyagból készült ruhaneműt, ami Amerikába, vagy Európába kerül, itt készítik Lesothóban. Jó pozíciójából kifolyólag ugyanis adó és vámmentesen tudja az áruit bejuttatni ezekbe az országokba. Jelen vannak a kínaiak is, de nem olyan mértékben, mint más országokban. Három mobil szolgáltató van ebben a pici országban, tehát mindenki lát üzleti lehetőséget Lesothóban. Rengeteg fejlesztés elindult, én úgy látom mind az Európai Unió, mind a Világbank lát fantáziát Lesothóban.

Milyen a kapcsolat Magyarország és Lesotho között?

Ahogy ott nem tudják, merre van Budapest, úgy ha itthon Maserut kérdezünk azt nem nagyon, de Lesothót általában azért ismerik a magyarok. A kormányzati szereplők is számon tartják az országot, és már van egyfajta mozgás, elindult a kapcsolatépítés. Én minden kormányzat idején felhívtam a figyelmet Lesothóra. Úgy érzem, nyitottság az van, a végrehajtás módját tekintve azonban vannak még kérdések. Azok a HTCC irodák, amik eddig három afrikai országban jöttek létre, nagyon jó alapot adnak a további kapcsolatok építésében.

forrás: http://www.afriport.hu/

Lesotho: a kormányfő szerint államcsíny történt, de a hadsereg ezt tagadja

 

Lesotho miniszterelnöke szombaton bejelentette, hogy a hadsereg államcsínyt hajtott végre országában, emiatt a Dél-Afrikai Köztársaságba kellett menekülnie. A fegyveres erők ugyanakkor tagadják, hogy magukhoz ragadták volna a hatalmat, hangoztatva, hogy csupán a rendőrséget akarták lefegyverezni.

Thomas Thabane kormányfő a BBC-nek adott nyilatkozatában azt állította, hogy szombat reggel a hadsereg államcsínyt hajtott végre. A hírügynökségek valóban hírt adtak arról, hogy a kis afrikai államban a hadsereg a hajnali órákban megszállta a rendőrség központját, ellenőrzése alá vonta a rádióadókat és a telefonhálózatot. Thesele Maseribane sportminiszter nyilatkozatában azt állította, hogy a katonák körülvették a miniszterelnöki rezidenciát, akárcsak az ő lakhelyét, sőt még tűzpárbaj is volt, de halálos áldozatokról egyelőre nem tudni.

A miniszterelnök elmondta: tudomására jutott, hogy a katonák elrendelték az ő "kézre kerítését", amiből számára egyértelműnek tűnik, hogy a fegyveres erők átvették a hatalmat. "Ez katonai puccs, a katonák hajtották végre, és ez törvénytelen" - mondta Thabane, leszögezve, hogy nincs szándékában lemondani. Közölte, hogy - mivel élete veszélybe került - a Dél-Afrikai Köztársaságba menekült.

Jelezte azt is, hogy a szomszédos országok, elsősorban a Dél-Afrikai Köztársaság segítségét keresi a lesothói demokrácia visszaállításához. A miniszterelnök személyesen Tlali Kamolit, a fegyveres erők parancsnokát tette felelőssé az államcsínyért. A The Times című dél-afrikai napilap emlékeztet arra, hogy a kormányfő és a hadsereg parancsnoka között azután romlott meg a viszony, hogy Thabane meneszteni akarta a főparancsnokot, mivel "pártütéssel" gyanúsította őt.

A hadsereg tagadja, hogy államcsínyt hajtott volna végre. A rendőrség központjának elfoglalását azzal indokolta, hogy le akarta fegyverezni a rendőrséget, mert meg akarták akadályozni, hogy a rendfenntartó erők fegyvereket osszanak ki "néhány politikai pártnak". A hírügynökségi jelentések szerint a katonák dél tájban már vissza is tértek laktanyáikba.

Lesotho szigetszerűen ékelődik be a Dél-Afrikai Köztársaság területébe. A brit kormány 1958-ban adott alkotmányt az országnak, az első parlamenti választásokat 1960-ban tartották. 1965-ben belső önkormányzatot és új alkotmányt kapott, majd 1966. október 4-én Lesotho Királyság néven a brit Nemzetközösség független alkotmányos monarchiájává vált. Thabane koalíciós kormány élén áll a 2012-ben rendezett parlamenti választások óta.

A mintegy kétmillió lelket számláló kis afrikai ország lakosainak hatvan százaléka rendkívüli szegénységben él, többségük bányákban és a mezőgazdaságban dolgozik. Hegyvidékének folyóvizei révén Lesotho látja el dél-afrikai szomszédait vízzel és elektromos árammal.

forrás: http://www.hvg.hu/

 

Hasznos linkek

 
Lesotho Times
http://lestimes.com/
Hivatalos kormányoldal
http://www.lesotho.gov.ls/
Külügyminisztérium
http://www.foreign.gov.ls/home/
Adóhivatal
http://www.lra.org.ls/
Lesotho berlini nagykövetsége
http://www.lesothoembassy.de/home/
Lesotho római nagykövetsége
http://www.lesothoembassyrome.it/
Lesotho londoni nagykövetsége
http://www.lesotholondon.org.uk/
The Lesotho Highlands Water Project (LHWP)
http://www.lhwp.org.ls/
Sentebale
http://sentebale.org/
LNDC
http://www.lndc.org.ls/
The Kingdom in the sky
http://visitlesotho.travel/

 

Letölthető dokumentumok

 
Vízum kérvény nyomtatvány


Utazási és turista információk


Szállás információk


Üzleti címtár


Országtérkép


Maseru térkép


Tourism Guide 2007 (9,5Mb)