Beutazási és vízum információk

 

Lesothoi e-vízum (evisalesotho.com) szabályozása

 

Lesotho kormánya 2017 év közepétől megkönnyítette a vízum igénylési eljárását azon turisták és üzletemberek számára, akik szeretnék felfedezni a Lesothoi Királyság ősi tájait, vagy tanulni szeretnének ott, illetve üzleti lehetőségeket keresnek az országban. A vízumigényléséhez szükséges minden információt a lesothoi e-vízum oldalon találnak meg http://evisalesotho.com/, és itt kell kitölteniük a vízumkérelmezési nyomtatványt, valamint feltölteniük minden szükséges dokumentumot.
A lesothoi e-vízum alkalmazás létrehozásával a vízum akár 72 óra alatt elkészülhet. Fontos, hogy a kérelmezőknek ezentúl nem kell a Lesothoi Királyság nagykövetségeit és konzulátusait megkeresniük vízumigényléshez, és ebben a külképviseletek már nem is tudnak az igénylők segítségére lenni vízum kérdésekben!

A folyamat lépései:
1. online jelentkezés,
2. vízumdíj befizetése,
3. „elektronikus vízum megerősítés” megküldése

Vízum kategóriák és követelmények

Turista vízum

Az utazók számára ideiglenes belépési lehetőséget biztosít az országba látogatóként. A turista vízum csak szabadidő célú utazásra adható. A vendégeknek tilos bármilyen tiltott vagy fizetett tevékenységet végeznie, amíg Lesotho Királyságában turista vízummal tartózkodnak.
Követelmények:
» A jelentkezőnek be kell küldenie a kitöltött vízumkérelmezési nyomtatványt.
» Az útlevél a Lesothoi Királyságba való érkezéstől számítva 6 hónapig legyen érvényes.
» Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább 2 üres vízum oldalt.
» A kérelmezőnek fel kell töltenie egy megfelelő méretű fényképet a jelentkezése mellé.

Diák vízum

A lesothoi diák vízum kérelmezését megelőzően minden diáknak szükséges bemutatnia egy felvételi nyilatkozatot.
Követelmények:
» A jelentkezőnek be kell küldenie a kitöltött vízumkérelmezési nyomtatványt, a megfelelő alátámasztó dokumentumokkal együtt.
» Az útlevél a Lesothoi Királyságba való érkezéstől számítva 6 hónapig legyen érvényes.
» Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább 2 üres vízum oldalt.
» A kérelmezőnek fel kell töltenie egy megfelelő méretű fényképet a jelentkezése mellé. Kattintson ide az útlevél fényképpel kapcsolatos követelmények áttekintéséhez: Fotó Irányelvek

Üzleti vízum

Az üzleti vízumot olyan utazók kaphatják meg, akik üzleti tevékenységükhöz kapcsolódóan, illetve a cégük képviseletében kívánnak Lesothoba utazni, és meghatározott ideig terveznek az országban maradni. Amennyiben az üzleti út időtartama túlhaladja az országban eltöltött 90 napot, akkor az egy éves vízumot kell választani, és ez esetben elképzelhető, hogy a bevándorlási hivatalnál is regisztrálni kell. A folyamatról további részleteket a Lesothoi Királyság Bevándorlási honlapján olvashat:
Követelmények:
» A kérelmezőnek be kell mutatnia az üzleti engedélyeit és okiratokat, amelyek hitelesítik az üzleti viszonyokat.
» A kérelmezőnek be kell mutatnia az aktuális banki kivonatot és az utazási biztosítás igazolását.
» A kérelmezőnek be kell mutatnia az üzleti útitervét, amely tartalmazza a szálláshelyeket.
» A kérelmezőnek be kell nyújtania üzleti referenciákat: a munkáltató nyilatkozata vagy a lesothoi szervezet meghívó levele.
» Minden külföldi nyelven benyújtott dokumentum mellé (amely nem angol nyelven került beküldésre) szükséges csatolni annak hivatalos angol fordítását.
» Minden üzleti utazónak regisztrálnia kell a Bevándorlási Hivatalnál. Az utazónak be kell mutatnia az útlevelét és nemzetiségének igazolását a megérkezésétől számított 7 napon belül.

Diplomata vízum

A diplomatáknak csak akkor kell bemutatniuk a diplomata útlevelüket, ha hivatalos ügyből kifolyólag nyújtják be a kérvényt. A diplomata útlevéllel rendelkező vagy hivatalos kormányzati ügyben eljáró személyeknek nem szükséges hagyományos vízumot kérniük a Lesothoi Királyságba. Ugyanakkor rendelkezniük kell a meglátogatni kívánt kormányzati szerv által kiadott meghívólevéllel. A meghívó levélhez felkeresheti a közelében lévő lesothoi nagykövetséget, vagy a Lesothoi Belügyi Hivatalt.
Ahhoz, hogy a Lesothoi Királyságba utazhasson, győződjön meg arról, hogy:

» az útlevele a belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes,
» rendelkezik a kormányzati szerv által kibocsátott meghívó levéllel,
» rendelkezik útitervvel és címmel Lesothoban,
» igazolni tudja, hogy megkapta a sárgaláz elleni védőoltást, amennyiben ez érinti Önt.

Típus, díj, maximálisan engedélyezett tartózkodási napok száma

Hivatalos/Diplomata
Ingyenes – A diplomata vízumhoz diplomata útlevélre van szükség. A diplomata útlevél birtokosai diplomata vízummal maximum 44 napig tartózkodhatnak az országban.

Látogató/Turista – egyszeri belépés
150 USD – Az egyszeri belépésre jogosító vízummal a beutazók maximum 44 napig maradhatnak Lesothoban.

Látogató/Turista többszöri belépés
250 USD – A többszörös belépésre jogosító vízummal rendelkező utazó 180 napon belül utazhat ki és be Lesothoba. A látogatónak hosszabbítást kell kérvényeznie, ha a tartózkodási ideje ennél hosszabb.

Üzleti – egyszeri belépés
150 USD – A Lesothoba való egyszeri belépésre jogosító üzleti látogató maximum 44 napig tartózkodhat az országban.

Üzleti – többszörös belépés
250 USD – A többszörös belépésre jogosító vízum 180 napos időtartamra szól. Az üzleti utazónak meg kell hosszabbítania a vízumát a repülőtéren vagy a határon, ha a vízuma lejár.

Diák vízum
150 USD – A diákoknak 90 nap tartózkodás engedélyezett az országban, egyszeri belépést követően.

Sürgős vízum
300 USD – A kifizetés és a vízum kibocsátása is a határon, illetve a belépési ponton történik.

Turista vízum – belépés Sani Pass és Botha-Bothe hátárátkelőknél
150 USD – Turistaként 90 napig engedélyezett az országban való tartózkodás, egyszeri belépéssel.

 

Hasznos linkek

 
E-vízum
http://evisalesotho.com/
Hivatalos kormányoldal
http://www.lesotho.gov.ls/
Külügyminisztérium
http://www.foreign.gov.ls/home/
Adóhivatal
http://www.lra.org.ls/
Lesotho berlini nagykövetsége
http://www.lesothoembassy.de/home/
Lesotho római nagykövetsége
http://www.lesothoembassyrome.it/
Lesotho londoni nagykövetsége
http://www.lesotholondon.org.uk/
The Lesotho Highlands Water Project (LHWP)
http://www.lhwp.org.ls/
Sentebale
http://sentebale.org/
LNDC
http://www.lndc.org.ls/
The Kingdom in the sky
http://visitlesotho.travel/

 

Letölthető dokumentumok

 
E-vízum


Vízum kérvény nyomtatvány


Utazási és turista információk


Szállás információk


Üzleti címtár


Országtérkép


Maseru térkép


Tourism Guide 2007 (9,5Mb)